Waarom is goede positionering zo belangrijk?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, is het handig om eerst precies te weten wat positionering inhoudt. Positionering is het proces waarbij een bedrijf, product of merk zich op een specifieke manier presenteert aan de doelgroep. Het doel van positionering is om het product of merk uniek en onderscheidend te maken in de ogen van de doelgroep, zodat het gemakkelijker is om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Waarom is goede positionering zo belangrijk?

Er zijn verschillende manieren waarop een bedrijf, product of merk kan worden gepositioneerd. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren op basis van kenmerken van het product, zoals de kwaliteit of de prijs. Het kan ook gepositioneerd worden op basis van de waarden of de imago van het bedrijf of merk, of op basis van de doelgroep waarvoor het product of de dienst is bedoeld.

Positionering is een belangrijk onderdeel van het marketingproces, omdat het helpt om een merk of product te laten opvallen en om het te laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over hoe een product of merk gepositioneerd moet worden om het maximaal effectief te maken.

Bij positionering draait het niet per definitie om differentiatie, ondanks dat vaker wordt gedacht. Het gaat om de vraag hoe je je als merk in de categorie profileert. Daarom wordt tegenwoordig vaker gesproken van categorisatie in plaats van differentiatie. Positioneren moet eraan bijdragen dat je opvalt in de markt. Ook internal branding is hier belangrijk bij.

Internal branding is het proces waarbij een bedrijf zijn merk- en bedrijfswaarden, visie en doelen naar binnen toe communiceert en toepast op de medewerkers van het bedrijf. Het doel van internal branding is om ervoor te zorgen dat medewerkers zich verbonden voelen met het merk en de waarden van het bedrijf, en dat ze deze waarden ook naar buiten toe uitdragen.

Er zijn een aantal belangrijke factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het opzetten van een goede positionering. Dit kun je ook zien als een aantal stappen om te doorlopen, namelijk:

  • Definieer de doelgroep: Het is belangrijk om te weten wie de doelgroep is waarvoor het product of de dienst is bedoeld, zodat de positionering daarop kan worden afgestemd.
  • Analyseer de concurrentie: Het is belangrijk om te weten wat de concurrentie aanbiedt en hoe zij zich positioneren, zodat een eigen unieke positie kan worden gecreëerd.
  • Identificeer de kenmerken van het product: Het is belangrijk om te weten wat de kenmerken van het product zijn, zodat deze kenmerken gebruikt kunnen worden om het product te positioneren.
  • Bepaal de waarden en het imago van het merk: Het is belangrijk om te weten wat de waarden en het imago van het merk zijn, zodat deze kunnen worden gebruikt om het merk te positioneren.
  • Stel een marketingcommunicatieplan op: Het is belangrijk om te bepalen hoe het product of merk gepromoot en gecommuniceerd moet worden naar de doelgroep.
  • Zorg voor consistentie: Het is belangrijk om regelmatig de positionering te evalueren en aan te passen om ervoor te zorgen dat het product of merk blijft aansluiten bij de wensen en behoeften van jouw doelgroep.

Door (onder andere) deze stappen te volgen, kan een goede positionering worden opgezet die zal helpen om het product of merk te laten opvallen en om het te laten aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep.

Er zijn een aantal veelvoorkomende misvattingen over positionering. Eén daarvan is het feit dat positionering eenmalig zou zijn. Dit is absoluut niet waar. Positionering is een continu proces en moet regelmatig worden geëvalueerd en bijgesteld om ervoor te zorgen dat het product of merk blijft aansluiten bij de wensen en behoeften van de doelgroep. Naast het feit dat het niet eenmalig is, is het ook niet alleen van toepassing op de korte termijn. Om jouw langetermijndoelen te behalen is de positionering erg belangrijk. Hierbij draait het om duurzame positionering. Dit betekend dat het product of merk op een manier wordt gepositioneerd die aansluit bij de wensen en behoeften van de doelgroep op de lange termijn. Het is gericht op het opbouwen van een stevige en duurzame relatie met de doelgroep. Dit kan bijvoorbeeld door het bieden van hoge kwaliteit producten of diensten, het ondersteunen van goede doelen en het behouden van een positief imago.

Nog een misvatting is dat jouw positionering alleen van toepassing is op de marketing. Hoewel positionering vaak wordt gebruikt in marketing, kan het ook van invloed zijn op andere aspecten van het bedrijf, zoals de productontwikkeling en de klantenservice. Het heeft bijvoorbeeld ook effect op hoe het product wordt gepresenteerd en vervolgens wordt gecommuniceerd naar de doelgroep.

Het is belangrijk om deze misvattingen te vermijden om ervoor te zorgen dat de positionering van een product of merk effectief is.

Nu je weet wat positionering inhoudt en wat bij het opstellen hiervan goede stappen zijn om te doorlopen, is het wellicht handig om ook een paar dingen mee te geven die je juist beter kan vermijden:

  1. Een ‘arrogante’ positionering. Het is belangrijk om je te onderscheiden van jouw concurrentie, maar doe dit door de focus te leggen op de reden(en) waarom jij uniek bent en niet waarom jij beter bent dan de concurrenten. Dit kan slecht in de smaak vallen bij de prospect waardoor je het gewenste resultaat juist niét behaalt.  
  2. Te grote doelgroep. Het is belangrijk om duidelijk te hebben welke positie je in de markt wil nemen. Wanneer je te veel wil en iedereen tegelijk aan wil spreken, is er juist meer kans dat je niemand meer aanspreekt. Je maakt het klanten op deze manier haast onmogelijk om voor jou te kiezen. Houd het liever iets kleiner en concreet.
  3. Een complexe positionering. Vergeet niet dat jouw doelgroep waarschijnlijk grotendeels bestaat uit leken in jouw vakgebied. Het is aan jou om ze te helpen, op wat voor manier dan ook. Het is hierbij van belang dat je het niet te ingewikkeld maakt. Mensen zijn juist op zoek naar oplossingen en willen niet met meer vragen achterblijven. Houd het dus simpel en begrijpelijk voor de doelgroep.
  4. Te weinig/niet informeren. Het opstellen van jouw positionering is een heel belangrijk proces en kan ook lastiger zijn dan je verwacht. Het is niet verstandig om hier mee aan de slag te gaan zonder te weten wat je nou eigenlijk aan het doen bent en wat je er mee wilt bereiken. Het is verstandig om je eerst in te lezen en te informeren over dit onderwerp. Het lezen van dit blog was bijvoorbeeld al een goede stap. Het kan ook goed zijn om een professional in te schakelen om jou hierbij te helpen. Deze kan de stappen met jou doorlopen en advies geven, om samen tot een goed resultaat te komen.

Als het goed is, kom je met al deze informatie een heel eind om jouw ideale doelgroep precies te laten zien wat jij wil dat ze van jouw bedrijf zien. Je weet nu wat positionering inhoudt, wat wel en juist niet de bedoeling is en welke stappen je kan doorlopen om tot een goede positionering te komen. Nu is het aan jou om hiermee aan de slag te gaan!